A borfogyasztás segít a fogyásban? - Holdvölgy

A borfogyasztás segít a fogyásban?

Elsőre egy csodadiéta szlogenjének tűnhet, de egyáltalán nem az. Tony Edwards tudományos író újabb könyvében (The good news about booze) számos orvosi bizonyítékkal támasztja alá, hogy az alkoholtartalmú italok mértékletes fogyasztása nem hizlaló. Éppen ellenkezőleg, segíthet a fogyásban!

A tudományos szakértők nagy része nem tud közös megegyezésre jutni, a magas kalóriaértékű alkoholtartalmú italok, mint pl. a bor és a sör, mellékhatásait illetően. A köztudat – számtalan média tudósítás és tanulmány alapján- azon a véleményen van, hogy egy pohár bor kalória tartalma kb. felér egy szelet sütemény kalóriaértékével.

Ennek ellenére több tanulmány is rámutat arra, hogy az alkohol tulajdonképpen jó hatással van az egészségre. Számos esetben, s főként bizonyos minőségben segít a fogyásban is.

A könyv Charles S. Lieber, a Harvard Egyetem professzora által vezetett tanulmány alapján készült, mely publikáció először egy tudományos folyóiratban jelent meg. A professzor 1970-ben elsőként talált összefüggést az alkoholfogyasztás és a máj megbetegedése között.

Lieber mindezek ellenére 1991-ben, elvetve az addigi teóriáit (az alkoholfogyasztás káros hatásai kapcsán írt tanulmányokat) a közszellemet átformálta egy új tanulmányával, mi szerint az alkohol hozzájárul a fogyáshoz.
Lieber egy kutatócsoporttal közösen karöltve 13 éven át jegyezte le 20.000 középkorú nő étkezési szokásait. Az alkoholfogyasztás fogyásra történő hatása volt a fő vizsgálati szempont.

A tanulmány utolsó hónapjaiban, kb. 9000 nőnél hízást figyeltek meg. A vizsgálatban szereplő nők közül azokra, akik jelentős súlytöbbletet szereztek, nem volt jellemző a napi szintű alkoholfogyasztás, azonban akik tartották a súlyukat, azok a rendszeresen alkoholt fogyasztók közül kerültek ki.

A tanulmány szerint igyunk napi 30 gramm alkoholt (2 pohár bor) és az elhízás kockázata 70%-ban csökkenhet.

HOLDVÖLGY WEBSHOP

DÍJNYERTES BOROK OTTHONRÓL

 

Az eredményeket más tanulmányok is megerősítették az elmúlt 25 év során, az alkohol és a plusz kilók összefüggésében. A tanulmányok hasonló eredményeket hoztak:

1) A Dán Egyetemen, tudósok egy csoportja 6 éven keresztül 43.500 embert vizsgált meg. Kimutatták, hogy akik ritkábban isznak alkoholt azoknál gyakoribb a súlygyarapodás, míg azoknál akik napi szinten fogyasztanak, ők kevésbé számolhatnak súlytöbblettel.

2) A National Center for Disease Control 6 éven át 7230 főt vizsgált, a végén kimutatva, hogy az alkoholfogyasztás nem növeli az elhízás kockázatát.

3) A londoni orvosi egyetem kollégiuma 8 éven át 49.300 nőt vizsgált meg, mely vizsgálat felfedte, hogy azok a nők, akik naponta maximum 2 pohár bort isznak, azoknál 24%-al kevesebb a valószínűsége az elhízásnak, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak bort.

A tudományos megközelítése ennek a témának lehet, hogy még nem elég megalapozott, de a vizsgálatok számadatai eléggé meggyőzőek.

Természetesen az orvosunkra is érdemes odafigyelni, amennyiben azt meri javasolni- főként bizonyos egyéb betegségek mellett-, hogy a napi minimum 2 pohár bor fogyasztása egy kicsit túlzás, ha fogyni szeretnénk.

Tehát akkor az alkohol nem hizlal? A végén feltehetjük magunknak a kérdést. Válaszként csak annyit kaphatunk, hogy az új bizonyítékok megnyugtató számadatai alapján a rendszeres, napi szinten max. 2 pohár bor alkoholfogyasztás valószínűleg nem hizlal. Csak annyit tartsuk észben, hogy mindenki teste másképpen reagál különböző hatásokra, így mindenki csak magának tudja meghozni a legjobb döntést az egészsége érdekében.