A bor gyógyító ereje

Hallott már arról, hogy a jó minőségű bor fogyasztása igen jó hatással van az egészségre? A hűvős őszi napok nagy hőmérsékletingadozásai könnyen megfázáshoz vezethetnek. A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt sem érdemes elfejtenünk, melynek jótékony hatásait már őseink is hatékonyan használták.

Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt:

  • Aszklépios (Kr. e. 300 évvel) a bort gyógyszernek tekinti.
  • Galenus, mint az antikvitás legismertebb és legképzettebb orvosa, Hippokratész tanait folytatta: gyökerekből, füvekből és borból készült gyógyitalokat alkalmazott.
  • A görög orvos és filozófus, Hippokratész munkájában a „Chorpus Hippocraticum”-ban részletesen és pontosan leírja a bor hatását és mellékhatását.

A bor alapvető egészségügyi szerepe a megelőzésben volt. Alkoholtartalma tette lehetővé, hogy a rá felöntött vizet legalább részben fertőtlenítse. Így vált a bor a szükségszerű szomjoltás eszközévé.

A borral kevert gyógyszereket vérkeringés javítására, fejfájás csökkentésére is használták. A görögök pedig a gyógyszerek vivőanyagaként olajat, bort, vizet, tejet és mézet alkalmaztak.

Fontos momentum a borból előállított alkohol szerepe a gyógyszertörténetben. A desztillációnak, mint a legfontosabb alkimista művelet elterjedésének köszönhető, hogy az alkoholt a bor quinta esszenciájának, az ötödik elemének (legkiválóbb, legfinomabb) tekintették magas etanol tartalma miatt már a XIII. századtól kezdődően. Az aszú szőlő erősen besűrített leve hozzájárult ahhoz, hogy a belőle készített gyógyszerek eltarthatóak legyenek.

Az 1650 és 1678 között írt Chirurgus-könyv bizonyítékul szolgál arra, hogy régen mennyire általánosan elterjedt szokás volt a borral való gyógyítás: több mint 1960-féle állati és emberi gyógyítási módot jegyeztek le benne, s ezekből minden harmadik gyógyszer alapanyaga a bor.

Néhány bizonyíték a bor gyógyító erejére:

  • Napi 1-2 dl bor kedvező hatással van a szervezetre, mivel tágítja a szív koszorúereit. Segítségével kivédhető akár az infarktus is, mert megakadályozza a vérrögök képződését, sőt bizonyos esetekben oldja is azokat. Emellett még a rák és az Alzheimer-kór kezelésében is gyógyhatást tulajdonítanak neki.
  • A borokban számos fenolos vegyület található. A szőlőben lévő flavonoidok főleg a bogyóhéjban és a magban találhatóak. Ezek a vegyületek az antioxidáns hatásuknál fogva gátolják az öregedést. A fehérborokban található kvercetin és sikiminsav tartalom hatásos védelmet nyújt az influenza ellen is.
  • Csökkenti a káros koleszterinszintet (LDL), miközben a jó koleszterinszintet (HDL) pedig növeli. A rendszeres, kis adagban fogyasztott bor erősíti az antioxidánsok csoportját. Tehát ezzel megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása is.
  • A Barcelonai Egyetem kutatói szerint a szőlőben és a szőlőszármazékokban található egyik vegyület nagyfokú védelmet nyújt a bőrsejteknek a káros ultraibolya sugárzás ellen. A flavonoidok ugyanis leállítják azt a kémiai reakciót, amely a bőrsejteket pusztítja és a nap káros hatását okozza.
  • A tokaji borokban található szerves vegyületek közül pozitív hatást tulajdonítanak a túlérett, botrytises szőlőkből származó nagy mennyiségű szerotoninnak és tiraminnak, melyek antidepresszáns tulajdonságukkal jelentősen megemelik örömérzetünket.

A tokaji boroknak külön gyógyhatást tulajdonított a Magyar Gyógyszerkönyv 1896. évi kiadása, melyben a tokaji aszút gyógybornak minősítette. Az 1934. évi kiadásban már a szamorodni is hivatalos gyógyító nedű lett, „Vinum Szamorodni” néven, a tokaji aszú pedig már „Vinum Tokajense Passum”-ként.

Az utóbbi tíz évben számtalan tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a bor fogyasztásának, mérsékelt és kulturált élvezetének egészségmegőrző hatása van. Kiderült, hogy az alkohol maga, de különösen a bor fenolvegyületei által antioxidáns hatással is rendelkezik, tehát megvédi szervezetünket a szabadgyökök romboló hatásaitól. Orvostudományi kísérletekkel bizonyították, hogy számos betegséget a reaktív oxigénfajták idéznek elő, ellentétben a természetes oxigénnel, amely nélkülözhetetlen az élethez.

Az egészséges szervezetben mindig keletkezik kis mennyiségben reaktív oxigénfajta, de ezeket normális esetben közömbösítik, hatástalanítják az antioxidánsok. A legismertebb antioxidáns a C-vitamin és az E-vitamin, a karotinoidok és több fenolvegyület. A bor fenolvegyületei közül elsősorban a rezveratrol hatását elemezték ki, ahol kimutatták, hogy védő hatása lehet a szívinfarktus és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A rezveratrol nemcsak a koleszterin kiürítését gyorsítja meg a vérből, hanem stabilizálja az érfalak rugalmasságát biztosító rostokat, valamint antioxidáns és gyökfogó hatást is kifejt.

A Világhírű tokaji borkülönlegességek (a tokaji szamorodnit is ide sorolhatjuk) legfontosabb alapanyagát, a Botrytis cinerea hatására végbemenő nemesrothadás során képződött aszúszemek alkotják. Ezen penész hatására kedvező átalakulások mennek végbe a szőlőbogyóban, melynek következtében a bor összetétele megváltozik, beltartalmi értékei jóval magasabbak lesznek, mint a nem botrytises boroké.

A bor mérsékelt és rendszeres fogyasztásával nemcsak egészségünket őrizhetjük meg, hanem élvezhetjük annak mámorító hatását is!

A betegségekkel teli hónapok során a nagyobb koncentráltságú HOLDVÖLGY Eloquence (szamorodni) és HOLDVÖLGY Signature borainkat ajánljuk kortyolgatni! Szemezgessen jótékony hatású elixírjeink közül!

ELOQUENCE

Tokaji édes szamorodni 2007

Tovább

SIGNATURE

Tokaji édes birtokválogatás 2007

Tovább
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.