A bor gyógyító ereje - Holdvölgy

A bor gyógyító ereje

Hallott már arról, hogy a jó minőségű bor fogyasztása igen jó hatással van az egészségre? A hűvős őszi napok nagy hőmérsékletingadozásai könnyen megfázáshoz vezethetnek. A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt sem érdemes elfejtenünk, melynek jótékony hatásait már őseink is hatékonyan használták.

Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt:

  • Aszklépios (Kr. e. 300 évvel) a bort gyógyszernek tekinti.
  • Galenus, mint az antikvitás legismertebb és legképzettebb orvosa, Hippokratész tanait folytatta: gyökerekből, füvekből és borból készült gyógyitalokat alkalmazott.
  • A görög orvos és filozófus, Hippokratész munkájában a „Chorpus Hippocraticum”-ban részletesen és pontosan leírja a bor hatását és mellékhatását.

A bor alapvető egészségügyi szerepe a megelőzésben volt. Alkoholtartalma tette lehetővé, hogy a rá felöntött vizet legalább részben fertőtlenítse. Így vált a bor a szükségszerű szomjoltás eszközévé.

A borral kevert gyógyszereket vérkeringés javítására, fejfájás csökkentésére is használták. A görögök pedig a gyógyszerek vivőanyagaként olajat, bort, vizet, tejet és mézet alkalmaztak.

Fontos momentum a borból előállított alkohol szerepe a gyógyszertörténetben. A desztillációnak, mint a legfontosabb alkimista művelet elterjedésének köszönhető, hogy az alkoholt a bor quinta esszenciájának, az ötödik elemének (legkiválóbb, legfinomabb) tekintették magas etanol tartalma miatt már a XIII. századtól kezdődően. Az aszú szőlő erősen besűrített leve hozzájárult ahhoz, hogy a belőle készített gyógyszerek eltarthatóak legyenek.

Az 1650 és 1678 között írt Chirurgus-könyv bizonyítékul szolgál arra, hogy régen mennyire általánosan elterjedt szokás volt a borral való gyógyítás: több mint 1960-féle állati és emberi gyógyítási módot jegyeztek le benne, s ezekből minden harmadik gyógyszer alapanyaga a bor.

Néhány bizonyíték a bor gyógyító erejére:

  • Napi 1-2 dl bor kedvező hatással van a szervezetre, mivel tágítja a szív koszorúereit. Segítségével kivédhető akár az infarktus is, mert megakadályozza a vérrögök képződését, sőt bizonyos esetekben oldja is azokat. Emellett még a rák és az Alzheimer-kór kezelésében is gyógyhatást tulajdonítanak neki.
  • A borokban számos fenolos vegyület található. A szőlőben lévő flavonoidok főleg a bogyóhéjban és a magban találhatóak. Ezek a vegyületek az antioxidáns hatásuknál fogva gátolják az öregedést. A fehérborokban található kvercetin és sikiminsav tartalom hatásos védelmet nyújt az influenza ellen is.
  • Csökkenti a káros koleszterinszintet (LDL), miközben a jó koleszterinszintet (HDL) pedig növeli. A rendszeres, kis adagban fogyasztott bor erősíti az antioxidánsok csoportját. Tehát ezzel megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása is.
  • A Barcelonai Egyetem kutatói szerint a szőlőben és a szőlőszármazékokban található egyik vegyület nagyfokú védelmet nyújt a bőrsejteknek a káros ultraibolya sugárzás ellen. A flavonoidok ugyanis leállítják azt a kémiai reakciót, amely a bőrsejteket pusztítja és a nap káros hatását okozza.
  • A tokaji borokban található szerves vegyületek közül pozitív hatást tulajdonítanak a túlérett, botrytises szőlőkből származó nagy mennyiségű szerotoninnak és tiraminnak, melyek antidepresszáns tulajdonságukkal jelentősen megemelik örömérzetünket.

A tokaji boroknak külön gyógyhatást tulajdonított a Magyar Gyógyszerkönyv 1896. évi kiadása, melyben a tokaji aszút gyógybornak minősítette. Az 1934. évi kiadásban már a szamorodni is hivatalos gyógyító nedű lett, „Vinum Szamorodni” néven, a tokaji aszú pedig már „Vinum Tokajense Passum”-ként.

Az utóbbi tíz évben számtalan tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a bor fogyasztásának, mérsékelt és kulturált élvezetének egészségmegőrző hatása van. Kiderült, hogy az alkohol maga, de különösen a bor fenolvegyületei által antioxidáns hatással is rendelkezik, tehát megvédi szervezetünket a szabadgyökök romboló hatásaitól. Orvostudományi kísérletekkel bizonyították, hogy számos betegséget a reaktív oxigénfajták idéznek elő, ellentétben a természetes oxigénnel, amely nélkülözhetetlen az élethez.

Az egészséges szervezetben mindig keletkezik kis mennyiségben reaktív oxigénfajta, de ezeket normális esetben közömbösítik, hatástalanítják az antioxidánsok. A legismertebb antioxidáns a C-vitamin és az E-vitamin, a karotinoidok és több fenolvegyület. A bor fenolvegyületei közül elsősorban a rezveratrol hatását elemezték ki, ahol kimutatták, hogy védő hatása lehet a szívinfarktus és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A rezveratrol nemcsak a koleszterin kiürítését gyorsítja meg a vérből, hanem stabilizálja az érfalak rugalmasságát biztosító rostokat, valamint antioxidáns és gyökfogó hatást is kifejt.

A Világhírű tokaji borkülönlegességek (a tokaji szamorodnit is ide sorolhatjuk) legfontosabb alapanyagát, a Botrytis cinerea hatására végbemenő nemesrothadás során képződött aszúszemek alkotják. Ezen penész hatására kedvező átalakulások mennek végbe a szőlőbogyóban, melynek következtében a bor összetétele megváltozik, beltartalmi értékei jóval magasabbak lesznek, mint a nem botrytises boroké.

A bor mérsékelt és rendszeres fogyasztásával nemcsak egészségünket őrizhetjük meg, hanem élvezhetjük annak mámorító hatását is!

A betegségekkel teli hónapok során a nagyobb koncentráltságú HOLDVÖLGY Eloquence (szamorodni) és HOLDVÖLGY Signature borainkat ajánljuk kortyolgatni! Szemezgessen jótékony hatású elixírjeink közül!

ELOQUENCE

Tokaji édes szamorodni 2007

Tovább

SIGNATURE

Tokaji édes birtokválogatás 2007

Tovább