Holdvölgy borok és Harrer csokoládék: 8+1 mennyei páros, amit ki kell próbálni! - Holdvölgy

Holdvölgy borok és Harrer csokoládék: 8+1 mennyei páros, amit ki kell próbálni!

Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó? Mindkettőről, mégpedig ezúttal együtt! Ajánlunk 8+1 csodás HOLDVÖLGY-Harrer párost, amelyeknek senki sem fog tudni ellenállni.

Nemrég Sopronban jártunk, a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda édességbirodalmában, ahol vendéglátónkkal, Harrer-Abosi Beatrixszal együtt fedeztük fel a tokaji borok és a csokoládé rengeteg közös vonását. Átadtuk magunkat a komplex színek, illatok, ízek, sőt – mint alábbi cikkünkből kiderül: hangok! – által nyújtott élményeknek. A közös kóstolás végére pedig sikerült megtalálnunk a szerintünk legtökéletesebb HOLDVÖLGY bor- Harrer csokoládé párokat, amelyeket szívből ajánlunk mindenkinek!

Vendégségben a soproni Harrer Csokoládéműhelyben

Rögtön otthon éreztük magunkat a Harrer soproni központjában. Akárcsak a HOLDVÖLGY mádi borászati épülete esetében, úgy itt is ultramodern üvegépület fogadja a vendégeket. Az építészeti stílus már önmagában is megtestesíti azt a jövőbe mutató, modern technológián alapuló szakmai munkát, amely a HOLDVÖLGY tokaji borok és a Harrer minőségi csokoládék esetében egyaránt több száz éves tudáson és hagyományokon alapul.

Az osztrák Harrer cukrászdinasztia Ausztriában már több mint négy generáció óta készít minőségi, válogatott alapanyagból készült süteményeket, tortákat és egyéb édes finomságokat. Első cukrászdájuk huszonegy éve nyílt meg Magyarországon, 2009 júliusában pedig Sopronban megnyitották az ország első, csokoládékóstolóknak is teret adó csokoládéműhelyét.

Minden termékük kézzel készül: táblás és tört csokoládé, forró csokoládé, bonbonok és trüffelek, és persze rengeteg egyedi kérés alapján készült különleges kreáció hagyja el a csokoládéműhelyt nap nap után. Az ízesítéshez felhasznált magvak, aszalt és kandírozott gyümölcsök, fűszerek mindegyike a legjobb termőhelyekről származnak. A marcipán és a legolvadósabb nugát pedig egyenesen Belgiumból érkezik. Aromát nem használnak, csakis természetes alapanyagokat.

Bor és csokoládé: több a hasonlóság, mint elsőre gondolnánk!

A bor és a csokoládé íze, minősége szempontjából döntő fontosságú a termőtalaj, a szőlő- illetve kakaónövény fajtája, sőt, a termesztés módja és feltételei is. Mind a borok, mind a csokoládék esetében beszélhetünk a következő tulajdonságokról: textúra, beltartalom, sűrűség, olajosság vagy krémesség. Az íz- és illatvariációk száma szinte végtelen.

Egy bor a termőhely függvényében lehet ásványosabb, fűszeresebb vagy sósabb ízvilágú, illetve a szőlőnövény fajtájától függően megjelenhetnek benne gyümölcsös, sőt már-már parfümös íz- és illatjegyek. Hasonlóan: a kakaóbab, illetve a belőle készült csokoládé is lehet gyümölcsösebb-savasabb vagy inkább diós-mogyorós jellegű, sőt, ezekez az ízeket lehet egy leheletnyi só hozzáadásával hangsúlyozni benne; továbbá vannak alapvetően édes vagy inkább keserű, illetve könnyed vagy éppen testes, erőteljes és intenzív csokoládétípusok.

Létezik tökéletes csokoládéhang? Avagy: kóstolási tippek a Harrer-HOLDVÖLGY párokhoz

A bor és a csokoládé több érzékünkre is hat, vegyük mindkettőt a birtokunkba a szemünk, orrunk, ízérzékelésünk, sőt, tapintásunk és hallásunk segítségével! A Harrer honlapján is olvasható kóstolási útmutató szerint csokoládékóstoláskor a szemünkkel szerezzük az első benyomást, éppen úgy, ahogy borkóstoláskor is. Érdemes megfigyelni a csokoládé színét, struktúráját. A jó csokoládé szép fényes, színe a lágy tejeskávészíntől egészen a haragos mély barnáig terjedhet, amely az avatott szem számára elárulja, hogy milyen kakaóbabból készült. Tapintása sima, szinte bársonyos.

Ezt követően emeljük a csokoládét az orrunkhoz! Ahogyan a bort megforgatjuk a pohárban, esetleg pár percet várva, amíg az kissé átmelegszik és elkezd kinyílni benne a bor; ugyanígy, a csokoládét is érdemes hagyni, hogy a kezünk melegétől egy kicsit megolvadjon, és még inkább felszabaduljanak értékes illatanyagai. Ezek az illatok, éppen úgy, mint a borok esetében, rendkívül változatosak lehetnek: gyakran gyümölcsös vagy virágos, máskor fűszeres vagy egzotikus jellegűek.

A szemünk és az orrunk után pedig nem másé a főszerep, mint a fülünké! Ha már megszagoltuk és megtapintottuk, törjünk ketté egy kockát. A tökéletes csokoládénak ilyenkor éles, pattanó hangot kell adnia. Mindezek után végre elérkeztünk a legkellemesebb részhez: vegyük a szánkba a kettétört kocka csokoládé egyik darabját, és fedezzük fel az ízeit.

Ezek után kortyoljunk egyet a borospoharunkból is…

A HOLDVÖLGY-Harrer bor-csokoládépárok egyedülálló élményt fognak jelenteni, ízek, aromáik együtt egy új, harmadik íz- és illatélményt hoznak létre. Ahogyan a csokoládé az előbb lassan elolvadt a nyelvünkön, úgy a bor ízeinek érzékelésére is hagyjunk időt! Mind a csokoládé, mind a bor esetében elsőként a legillékonyabb aromák érezhetők, ezek főként olyan virágos vagy gyümölcsös ízek (illatok), melyek a kóstolás során nagyon hamar megjelennek, és legalább ilyen gyorsan el is halványulnak.

Ha tovább ízleljük, felváltva kortyolva a borból és törve a csokoládéból, a karakteresebb ízek is felfedik magukat. A csokoládéban megjelenik a pörkölt mandula, a pirított kenyér, vagy a csípős, fűszeres ízek, a HOLDVÖLGY borokban pedig felfedezhetjük a mádi termőtalajból származó gazdag ásványosságot. Majd az élmény koronájaként, ha kellő időt szántunk a kóstolásra, mesés utóízek jelentkeznek: a csokoládé lecsengése gyakran fás (füstös), pörkölt vagy éppen keserű aromájú, és a boroknál ugyanígy fajtánként különböző módon megjelennek a gyümölcsökön és ásványosságon túlmutató, hosszan lecsengő tercier aromák.

Harrer és HOLDVÖLGY bor-csokoládé párok: szerintünk ezek a legjobbak!

A közös bor- és csokoládékóstolás során ügyeltünk arra az alapszabályra, hogy a csokoládé ízvilága ne legyen édesebb, mint a boré, így a bor nem érződik mellette keserűnek vagy túl száraznak. Emellett törekedtünk a hasonló ízjegyek felfedezésére, a citrusos, virágos, gyümölcsös, diós, karamelles párosításokból eredő ízharmónia létrehozására.

Íme a HOLDVÖLGY és a Harrer kedvenc párosításai:

Bor: HOLD AND HOLLO Dry 2013 / száraz furmint-hárslevelű-sárgamuskotály házasítás
Csokoládé: Gyömbéres-calamansis

A HOLD AND HOLLO Dry 2013-as évjáratú száraz válogatás gyümölcsösségét és lágy fűszerességét a Harrer gyömbéres-calamansis tejcsokoládé fokozza.

Bor: HOLD AND HOLLO Sweet 2008 / édes furmint-hárslevelű házasítás
Csokoládé: Fruity Fantasy sárgabarackos tejcsokoládé, amely 2015-ben elnyerte a világ legjobb töltött tejcsokoládéja címet

Az édes válogatásbor trópusias illat-és ízélményeit ez a könnyed, harmonikus töltött csokoládé teszi még teljesebbé.

Bor: HOLDVÖLGY Vision 2014 / száraz birtokválogatás, furmint-hárslevelű-kabar házasítás
Csokoládé: Citromverbenás étcsokoládé

A Vision feszességére és egyediségére finom választ ad a különleges gyógynövénnyel hangsúlyozott étcsokoládé.

Bor: HOLDVÖLGY Meditation 2012 / száraz birtokfurmint
Csokoládé: Matcha teás csokoládé

A teás fűszerek kiváló harmóniát teremtenek a Meditation furmint primer jegyeivel. Komplex élmény, mely az évjáratra is reflektál.

Bor: HOLDVÖLGY Exaltation 2012 / késői szüretelésű, édes sárgamuskotály
Csokoládé: Chilis narancsos csokoládé

A sárgamuskotály a csokoládéval együtt egzotikus, tüzes, provokatív ízélményt biztosít, különleges, játékos, édes-fűszeres harmóniával.

Bor: HOLDVÖLGY Eloquence 2007 / tokaji édes szamorodni
Csokoládé: Grapefruitos csokoládé bonbon

Határozott illat- és ízjegyekkel rendelkező bor, melynek tökéletes, trópusi gyümölcsös csokoládépárja ad végtelen, citrusos karaktert.

Bor: HOLDVÖLGY Intuition No1. 2007 / zéta szőlőből készült tokaji édesszamorodni
Csokoládé: Mangós töltött étcsokoládé

Selymes, lágy borkülönlegességünk finomra hangolt, könnyed, egzotikus étcsokoládéval egészítik ki egymást.

Bor: HOLDVÖLGY Culture 2006 / 6 puttonyos tokaji aszú
Csokoládé: Nugátos tejcsokoládé

Erőteljes és nagyformátumú bor, melynek finom reflexeire építve érdekes kontrasztot ad egy lágy karakterű klasszikus csokoládé.

+1 Az aranyérmes páros!

Bor: HOLDVÖLGY Signature 2007 / édes birtokválogatás bor
Csokoládé: Tonkababos díjnyertes csokoládé

A mandulás, vaníliás jegyeket is felvonultató tonkabab intenzív összhangot teremt a Signature precíz eleganciájával.

Ennek a csodálatos párosnak a bor tagja a Pannon Bormustra 2012 csúcsbora lett, míg csokoládé párja, a tonkababos töltött csokoládé az ICA 2016 aranyérmese.

Ezekre az egyedülálló ízélményekre érdemes időt szakítani. Élvezetes kóstolást kívánunk!

A HOLDVÖLGY-Harrer bor- és csokoládé párok teljes választéka (mind a 9 pár) beszerezhető Sopronban a TasteVino üzletében, amely egy minőségi borokat kínáló, nagy választékú, családias hangulatú borbár-vinotéka.

Cím: 9400 Sopron, Várkerület 5.
Rendelési lehetőség: info@tastevino.hu, 30/ 519 8285

Továbbá az alábbi 4 csokoládé-borpár kapható Budapesten is, az EndorFine Csokoládéüzletben, a minőségi csokoládék és édességek lelőhelyén.

Cím: 1053 Budapest, Papnövelde u. 2. (Papnövelde u-Cukor u. sarok)
Rendelési lehetőség: info@endorfine.hu, 70/881-9067

Az EndorFine választékába bekerülő párosítások:

  • Bor: HOLD AND HOLLO Dry 2013 / száraz furmint-hárslevelű-sárgamuskotály válogatásbor
  • Csokoládé: gyömbéres-calamansis csokoládé
  • Bor: HOLD AND HOLLO Sweet 2008 / édes furmint-hárslevelű válogatásbor
  • Csokoládé: Fruity Fantasy, sárgabarackos töltött tejcsokoládé
  • Bor: HOLDVÖLGY Vision 2014 / száraz birtokválogatás, furmint-hárslevelű-kabar
  • Csokoládé: citromverbenás étcsokoládé
  • Bor: HOLDVÖLGY Exaltation 2012 / késői szüretelésű, édes sárgamuskotály
  • Csokoládé: chilis narancsos csokoládé