A BORÁSZ ÉVZÁRÓ JEGYZETE

Gincsai Tamás

„A 2015-ös évjárat volt a harmadik szüretem a HOLDVÖLGY-nél. 2013-ban a kihívás és a felelősség hatalmas volt, amikor átvettem a borászat irányítását, amihez csak idővel lehet felnőni. Birtokunk adottságai, a hét dűlőnk egyedisége nap mint nap lenyűgöz és megerősít abban, hogy nem lehetnék ennél jobb helyen az álmaim és a közös céljaink megvalósításához.”

2014-ben tele voltam új gondolatokkal és kíváncsisággal, amely birtokunk parcella szintű megismerésére irányult. Viszont abban az évben az értékmentésre kellett koncentrálni.

Így reménykedtem, hogy a két év alatt felgyülemlett terveket sikerül 2015-ben megvalósítanom. Az idei év pedig beváltotta ennek ígéretét.

Nyáron az aszályban hatalmas megpróbáltatásokon ment át a szőlő. Viszont a birtokunk átlag 30 éves életkora és az ennek megfelelő mélyre hatoló gyökérzet segített átvészelni ezt az időszakot.

 A meleg évjárat miatt viszont  még precízebben kellett meghatározni a szüret időpontját, mivel a cukor gyorsan emelkedett, de a fenolos érettség lassabb fejlődést mutatott. Ezek mellett pedig figyelembe kellett venni az ilyen évjáratokra jellemző rejtett savakat. 

A területeink gyakori bejárásával és a gyümölcs kóstolásával vetettük össze a próbaszüretek eredményeit, majd meghatároztam a szüreti időpontokat.

 Idén először készítettünk Zéta fajtából gyöngyöző bort, amelynek a szürete augusztus 15-ére esett. Ezzel vette kezdetét az év legszebb időszaka.

Az egész éves munka sikere a szüret időzítésén múlik, ezért mindennél fontosabb a tökéletes tervezés. 2015-ben sikerült minden tételünket optimális időpontban leszedni. A száraz borok készítésénél pedig valóra vált az álmom, parcella szelektált tételek születhettek szőlőfajtára lebontva, így minden területünknek mélyebben bele tudtunk pillantani az egyediségébe.

Az aszúszemek begyűjtését amint lehetett elkezdtük. Ennek eredményeként a teljes birtokunkról le tudtuk szedni a Furmint- és Hárslevelű első kötésű aszúszemeit. Ennek befejezése után érkezett két hét esős időszak, ami után már nem volt lehetőségünk megfelelően koncentrált aszúszemeket begyűjteni.

Az előrelátó munkánk eredményeként így is sikerült négy hordónyi 6 puttonyos Aszúbort készíteni, ami méltó folytatása a 2006-ban elkezdett és mindezidáig folyamatos Aszú sorunknak.

 Az eső után vártunk két hetet a Sárgamuskotály késői szüretünk és az édes Szamorodni tételeink szüretével, hogy kellőképpen visszakoncentrálódjanak a szőlőfürtök.

Az utolsó két erjedő tételünk ezen a héten fog elkészülni. A többi borunk pedig már kierjedt.

2015 szerintem egy ideális évjárat ahhoz, hogy izgalmas dűlőszelektált száraz borok szülessenek, valamint elkészüljön a HOLDVÖLGY Vision borunk harmadik évjárata is.

Az ehhez vezető út felénél járunk. Teljesen nyugodt csak akkor leszek, amikor már palackba zártuk a 2015-ös év bor-csodáit.

Gincsai Tamás
Főborász

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.