A Becsek dűlő - Holdvölgy
Becsek dűlő, Tokaj, Mád, Holdvölgy

A Becsek dűlő

– Kimagasló Furmint és Hárslevelű dűlőszelektált boraink termőhelye

Becsek /Betsek/ a Tokaji bortörténelem 300 dűlője közül az egyik legkiválóbb. A Mádi határ 42 első osztályú dűlője közül a legnagyobb, területe 94 ha.

Dimbes-dombos felszínével a Király-, Nyerges-, Dorgó vulkáni hegyek ölelésében hangulatos tájképet mutat a Mádi medence keleti határában. Szomszédos dűlői a Harcsa, Veresek, Kakasok, Király és a Szilvás. Az egységes megjelenésű terület aldűlői: Nagy-Becsek, Kis-Becsek, Burja és a Korposd.

Földtanilag a Király és Nyerges hegyek zeolitos, horzsaköves tufa törmelékének folytatása. A tufaterítések lepusztulásával helyenként egy andezit lávaár fagy által fellazított törmelékes anyaga tárul fel.

Mikroklímája egyedülálló. Ősszel, gyakran a déli órákig őrzi a dűlő feletti ködfelhőt.

A rejtelmes, átláthatatlan fehérségbe burkolózó szőlőfürtök bogyóin eközben megtörténik a tokaji csoda: elindul az aszúsodás folyamata.

Történelmileg is a mádi dűlők egyik legrégebbike. Az 1420-as évektől jegyzik nemesek, főurak birtokaként. Gróf Rákóczi Pál örököseként, II. Rákóczi Ferenc fejedelem is lovagolt itt a dűlő utakon. E területek a 20. század közepéig Báró Orczy és Szirmay családok birtokterületei voltak.

 

Birtok adatok a dűlőben:

Terület: 4,5ha, különböző helyeken 4 parcella
Fajta: Furmint, Hárslevelű, Kövérszőlő
Telepítés: 1965, 2007
Expozíció: Dél, Nyugat
Lejtés: 5-10%
Tengerszint feletti magasság: 160-220 m
Művelésmód: közép és magas kordon
Talaj: Agyagbemosódásos barna erdőtalaj. Magasabb részeken riolittufás, lazább szerkezetű nyirok, gazdag zeolitos ásványanyag tartalommal. Kisebb területen felszíni andezit, kőzet törmelékes talaj.

 

A Betsek Dűlőből származó boraink jellemzése:

A birtok kimagasló Furmint és Hárslevelű dűlőszelektált boraink termőhelye. Jellemző a nagyon gazdag borkarakter, minden kategóriában. Mély, ásványos jelleg, komplex, különleges sós, citrusos, érett körte, virágos jelleg.

Egyedi karakterrel rendelkezik a Becsek, amelynek lenyomata mindig megjelenik az innen származó borokon. Határozott savszerkezetet és feszes tested ad, az egyébként is tartalmas borokhoz. Száraz kategóriában a birtokunk dűlői közül, a Becsek adja a legkülönlegesebb karaktert a Hárslevelű borunknak, ezért 2008 óta kizárólag innen készítjük ezt a fajtát dűlőszelektáltan. A minden évben készülő aszú borunk Furmint alapbora, és a szemenként összegyűjtött aszúszemeink jelentős része is ebből a dűlőből származik.

HOLDVÖLGY WEBSHOP

DÍJNYERTES BOROK OTTHONRÓL