HOLDVÖLGY –

A NÉVADÓ DŰLŐ BEMUTATÁSA

A HOLDVÖLGY névadó dűlője a mádi hegyi medencék vezér-terroirja. Kataszteri minőségi besorolása 1. osztályú.

45ha-os területével a nagy mádi dűlők egyike. Kitettsége, észak-dél irányú sorrendje a mikro klimatikus hatásokat felerősíti. Igazi minőségi termőhely.

Évjáratoktól függetlenül a tokaji bor szortiment teljes minősége megtermelhető itt, alkalmazott technológiától függően. Kiváló termőhelye a zéta és a kabar szőlőfajtáknak is. A birtok legnagyobb ültetvény területe itt található, mindösszesen 8,74ha.

Mád régi, valószínűleg középkori eredetű szőlőhegye. Régi neve Holtvölgy vagy Hótvölgy volt. Az égitest olykor még a kora délelőtti órákban is lassan ébredezve hagyja el félhold alakú pihenőhelyét, mely egykor Mád előző szomszéd településének, Öszöd falunak volt nyughelye. Holdvölgy változattal a 18. századból kerültek elő feljegyzések.

Keletről az Úrágya-, észak felől a Sarkad-, míg a lenyugvó nap irányából a Középhegy- és Új hegy dűlők határolják. Délről nyitottan várja a falu szőlőművelő népének munkába igyekezését.

A földtani szakirodalom a dűlőt a Mádi klimatikus medence néven ismeri. A szőlők jellegzetes kőzete a lekerekített kavicsokból álló kvarcit. Alsó szinteken horzsaköves, tufás barna erdőtalaj a jellemző, magasabb térszinteken pedig a vörös agyag talaj válik uralkodóvá. Kovaüledékekben gazdag, magas makro- és mikroelem értékekkel.

A Holdvölgy Birtok a Dűlőn Belül

Terület: 8,7ha
Kataszteri besorolás:  I. oszt.
Magasság tf.:  195-237m
Lejtő: 5-12%
Expozíció: Dél
Fajták:  Furmint, Hárslevelű, Zéta, Kabar
Telepítés éve: 1962-2007
Művelésmód:  Alacsony, közép- és magas kordon
Tőkeszám: 29.293

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.