Megjelent az Eloquence díjnyertes, 2008-as évjárata

SZERETNÉNK BEMUTATNI ÖNNEK LEGÚJABB TÉTELÜNK, AZ ELOQUENCE 2008-AS ÉVJÁRATÁT. 

Az ELOQUENCE, melynek jelentése “ékesszólás”, egy tiszta, elegáns szamorodni, HOLDVÖLGY-stílusban. Immár második évjáratunkban mutatjuk meg a mádi medence első osztályú, válogatott dűlőinek szépségét, furmintunk és hárslevelűnk távcsövén keresztül egy igazán dinamikus házasításba foglalva.

Az illatvilágot lágy méz, sárgabarack, mandula és szegfűszeg uralja. Aszalt szilva, naspolya, narancs és dió jelenik meg karakteres ízében, édes keleti fűszerek, aromák ölelésében. A 4 puttonyos aszú beltartalmával jelentkező krémesen telt korty mégis légies, ami hosszan, melengető érzéssel hívja életre a 2008-as évjárat lenyomatát.

A fajtáról: a tokaji szamorodni

Tokaji történelmi alapbor, több évszázados múltra tekint vissza. Nevét a lengyel “samorodny” kifejezés nyomán kapta, melynek jelentése “ahogyan termett”.

Ez az elnevezés azért találó, mert a szőlőfürtöket az egészséges és az aszúsodott szemekkel együtt, “ahogy vannak”, dolgozzák fel.

Az aszún kívül a szamorodni az egyetlen borfajta, ami kizárólag csak Tokajban készíthető el. Alapja a furmint, melyet hárslevelűvel kombinálunk. Mindkettő reziliens szőlőfajta, későn érnek, de jó savassággal rendelkeznek.

Szamorodnit készíteni nemes küldetés, a szőlés szakmaiságának kicsúcsosodása.

Az Eloquence 2008-as évjárata a Magyar Tudományos Akadémia idei borversenyének aranyérmese.

Megrendelem >>

A HOLDVÖLGY SIGNATURE 2007 A WOMEN’S WINE AND SPIRITS AWARDS ARANYÉRMESE

Izgalmas időszakot élünk a HOLDVÖLGYNÉL, ugyanis a múlt heti MTA aranyérmünk után egy újabb díjjal büszkélkedhetünk.

A Women’s Wine and Spirits Awards a világ egyik legkülönlegesebb borversenye, amelynek érdekessége, hogy a versenytételeket kizárólag hölgyek bírálják. A bírák között számos Master of Wine és Master Sommelier, illetve egyéb rangos borszakember található.

A WWSA 2019-es versenyén több, mint 1000 tételt bíráltak összesen 38 országból, több napon keresztül. A verseny maga egy igazán exkluzív helyszínen, a londoni Royal Yacht Clubban zajlott.

Nagy megtiszteltetés, hogy ezen a szakmai eseményen a HOLDVÖLGY lett az egyetlen nyertes magyarországi pincészet.

Signature 2007 – A szabadság bora

Mint ahogy a HOLDVÖLGY Culture hatputtonyos aszú borunkat a műkorcsolya világából merítve a kötelező gyakorlattal azonosítanánk, úgy a Signature a szabadgyakorlatok izgalmas műfaja lenne.

Amíg az aszú bort a hagyományi, jogszabályi kötöttségek kerete szorítja nemes korlátok közé – a borkészítéstől az érlelésen át egészen a palackformáig – addig a Signature a szabadság bora: a Signature egy olyan tokaji édes birtokválogatás, amely az aszú gazdagságát hordozza magában és amelynek megalkotásában főborászunk szakmai kreativitását semmilyen kötöttség nem korlátozza.

Ahogy a jégtáncos szabad fantáziája alkot új kűrt, úgy kerül megalkotásra az évjárat színes palettájáról, annak legizgalmasabb szőlőgyümölcs- és borelemeiből az a magas színvonalú édes bor, amely a főborász hite szerint a legszebben tükrözi a HOLDVÖLGY egyedi stílusát, birtokénak szerkezetét, az évjárat adottságait illetve Csapatunk szakmai tudáshalmazát.

“Signature” mert ez a boralkotás hordozza a HOLDVÖLGY édes identitásának esszenciáját, szakmai tudásunk legszabadabb megélési fokát és amely így egyben Birtokunk folyékony aláírásának is tekinthető.

A Signature múltja és jelene
A Signature 2007 minőségét és értékállóságát bizonyítja, hogy az évjárat a 2012-es Pannon Bormustra Csúcsbora lett, s most, hét év elteltével újabb aranyérmet szerzett a WWSA világszintű borversenyén.

Köszönjük a megtisztelő elismerést!

A Signature 2007-es, díjnyertes évjárata ingyenes, országos kiszállítással elérhető a webshopunkon.

A TUDÁS, AZ ELVEK, A KÉPZELET ÉS A TÜRELEM HARMÓNIÁJÁNAK ÜNNEPE – A HOLDVÖLGY 13 tételes, vertikális aszúkóstolója

“Ha egy támadás érné most az épületet, igen nagy sebet ejtene a magyar gasztronómiai életen”. – hangzott el a humoros, de annál igazabb kijelentés a HOLDVÖLGY legutóbbi rendezvényén.

A magyar gasztronómia számos meghatározó szereplője gyűlt össze április 24-én a Caviar & Bull Budapest étteremben, hogy részt vegyen egy egyedülálló eseményen: a HOLDVÖLGY tizenhárom, egymást követő évjáratokból álló, hatputtonyos aszúkóstolóján. A HOLDVÖLGY egy rendkívül izgalmas felelősségvállalásról döntött 2004-es alapítása során: minden évben megalkotni Tokaj-Hegyalja ikonikus borát, a legmagasabb minőségű Tokaji aszú bort.

Az évjáratokon Gincsai Tamás borakadémikus, a HOLDVÖLGY főborásza vezette végig vendégeinket.

Az aszúkóstoló rendezvényünk egyik legizgalmasabb aspektusa, hogy vendégeink nem csak a forgalmi tételeinket, hanem a még érlelési fázisban lévő aszú borainkkal is megismerkedhettek. A kóstolósor első tétele, a CULTURE 2018-as évjárata idén márciusban került hordóba.

CULTURE & PRECULTURE
A Holdvölgy fennállása óta konzekvensen, 2006 óta minden évben megalkotja a legmagasabb beltartalmi értékű hatputtonyos aszú borait a történelmi mádi dűlőkről, amelyeket minimum 2 éven át érlelünk hordóban, majd palackban további 6 évig érleljük a piacra bocsátás előtt. Tokaj legnevesebb hagyománya előtt tisztelegve aszú tételeinknek a “Culture” nevet adtuk.

Annak érdekében hoztuk létre PreCulture névre keresztelt Aszú Előjegyzési Programunkat, hogy biztosítani tudjuk magunknak, gyermekünknek, párunknak, unokánknak az éves visszaemlékezések aszú tételét. Az adott évjárat tételei minden év december 10-étől, az Aszú Világnapjától kezdve előjegyezhetővé válnak, hogy akár már Karácsonyra is ajándékozni lehessen és ily módon az év legszebb pillanatairól is meg tudjunk emlékezni.

2019. február elején vette kezdetét a Holdvölgy Culture hatputtonyos aszú borok előjegyzése: a jelenleg forgalomban lévő 5 évjáraton (2006-2010) felül elérhetővé vált további 8 évjárat (2011-2018) tökéletes lenyomata.

ALAPÍTÓNK AMBÍCIÓJA

A rendezvény nyitánya során Demkó Pascal, a HOLDVÖLGY alapítója elmondta, hogy a pincészet felelősségvállalása egyben küldetés is, hiszen minden körülmény adott: történelmi első osztályú dűlők, megfelelő szőlőfajták, folyamatos békeidő, eddig soha el nem ért technológiai háttér – amellyel a borok kristálytisztasága már nem hozzávetőleges – és világszínvonalú vezetői szakmai gárda.

Ahogy az évek során bebizonyosodott, hogy erre Mádon képesek vagyunk, úgy fogalmazódott meg benne a következő ambíció: Tokaj-hegyalja hatputtonyos aszú borát felvetetni a londoni LivEx 500 fine wine index kosarába.

CAVIAR & BULL BUDAPEST

A Caviar & Bull Éttermekről ismert Marvin Gauci Group of Restaurants legújabb, titkokkal övezett és világszinten egyedülálló, UNCENSORED by Caviar & Bull névre hallgató, hamarosan nyitó éttermében lehetőségünk volt egy igazán exkluzív helyszínen vendégül látni kóstolónk résztvevőit. A csoport új étterme a különleges képivilágra és a különböző országok gasztronómiai és borvilági sokszínűségére fog építeni. Tíz fogásos degusztációs menüjükhöz 10 különböző ország ételeit és italait használják fel. Az élményt pedig a 360 fokban folyamatosan vetített saját gyártású videóik és zenéik teszik még exkluzívabbá. Páros évjáratú forgalmi tételeinkhez, a 2010-es, 2008-as és 2006-os CULTURE aszúinkhoz Evans Victoria, a Marvin Gauci Group of Restaurants Executive Head Sommelierje komponált progresszív, az aszúknál abszolút nem megszokott bor-ételpárosításokat többek között szarvasgomba, kacsa és malac felhasználásával. A csodás tányérok létrehozása Tivadar György Executive Chef keze munkáját dícsérik.

Ezúton is köszönjük kedves barátainknak, Marvin Gaucinak és Kézdi-Schlachta Lászlónak, az étteremcsoport tulajdonosainak, és a Caviar & Bull csapatának a professzionális vendéglátást és a felejthetetlen élményt!

Mától elérhető a VISION 2017 száraz birtokválogatásunk

Nagy örömmel mutatjuk be Önnek egyedi, száraz birtokválogatásunk, a VISION 5. évjáratát.

A HOLDVÖLGY VISION pincészetünk alapboraként számontartott tétel, amelynek különlegessége három szőlőfajta; a furmint, a hárslevelű és a kabar házasításában rejlik. A 2017. szeptember elején szüretelt kabar remek fűszerességet, dinamikusságot ad ennek a tételnek.

Friss egres, zöldalma és fehérszirmú virágok érezhetőek illatában. Karakteres ízében a passiógyümölcs és grapefruit trópusias textúrái veszik át a főszerepet, melyet herbális jegyek és őszibarack kísérnek finom maradékcukor társaságában. A szinte akkurátus analitika mentén megfogalmazódó száraz borkülönlegesség végtelen lecsengése, a kóstolás minden pillanatában emlékezetes élményt biztosít.

AZ ÉVJÁRAT

Habár a korai és tartós januári fagy vészjósló forgatókönyvet ígért, végül viszonylag kiegyenlített volt a tavaszi-nyári időjárás, a szőlőfürtök ideálisan fejlődtek. Augusztusban indulhatott a szüret. Szeptemberben az elmúlt ötven év átlag csapadékának a két és félszerese esett, a gondos, egész éves, precíz növényvédelemnek és zöldmunkáknak köszönhetően az esőzés nem rontotta az értékes gyümölcs minőségét. Kiváló és minden eddiginél ígéretesebb évjáratot tudhatunk magunk mögött.

MEGELŐZŐ ÉVJÁRATOK

Száraz birtokválogatásunk korábbi évjáratai is nagy sikernek örvendhettek. A HOLDVÖLGY VISION 2016-os évjárata a Decanter World Wine Awards 2018 aranyérmese, 2013-as évjárata pedig a Decanter Asia Wine Awards 2015 aranyérmese lett.

Szeretettel ajánljunk Önnek is kóstolásra ezt a lendületes, tartalmas, de könnyen fogyasztható bort.

Pezsegj vele! – Itt a HOLD AND HOLLO UPPP 2018-as évjárata!

Újra pezseg az UPPPrilis!

A fesztiválszezon közeledtével úgy döntöttünk, hogy emeljük a tétet egy vérpezsdítő újdonsággal:
A HOLD AND HOLLO UPPP 2018 végre megérkezett.

Gyöngyözőborunk negyedik évjáratára garantáltan mindenki felkapja majd a fejét! Illatában zöldalma, egres keveredik lime-mal és jázminnal. Pazar ízélményét a zöldalma-egres fővonal mentén felbukkanó vilmoskörte és kivi keretezi. A precíz, selymes buborékok bizsergetően töltik ki a szájat, tovább fokozva ezzel ezt az egyedien üde, gyümölcsös-fűszeres kavalkádot. Végtelenül zamatos lecsengését szinte képtelenség kivárni, ez a kivételes gyöngyöző-bomba garantáltan levesz mindenkit a lábáról.

A HOLD AND HOLLO UPPP 2018-as évjárata mától megrendelhető.

 

Gyümölcsös, játékos és buja – Megérkezett a Hold and Hollo Sweet 2011

Nagy örömmel mutatjuk be Önöknek a Hold and Hollo Sweet 2011-es évjáratát, amelynél izgalmasabbat álmodni sem tudnánk.

 A 2011-es év mediterrán jellege ellenére az üdítő és minden kétséget kizáróan a HOLDVÖLGY egy, kivételes adottságokat is felmutató évjáratai közé sorolható.

A vékony, kecses palack és a vibráló, pink szilikoncímke figyelemfelkeltő párosítása egy igazi különlegességet rejt. Tökéletes választás azoknak, akik a tavasz beköszöntével vágynak egy könnyen fogyasztható, de édesebb vonalat képviselő borra.

4. évjáratunk illatában krémes sárgabarack, sárgadinnye és friss bazsalikom meghatározó. A sárgabarack lendülete ízében is folytatódik, mely lágy mézzel és ananásszal kiegészülve finoman kellemes, telt kortyokathív életre. Remek arányú sav-cukor egyensúlya könnyen fogyaszthatóvá és behízelgővé teszi ezt a házasítást, mely így könnyen és szenvedéllyel idézi meg előttünk Tokaj egy bujább, játékosan édes arcát.

A HOLD AND HOLLO Sweet 2011-es évjárata mától megvásárolható.

 

 

HOLD AND HOLLO Tavaszi Ébredés

Ahogy közeledik a jobb idő, megjelennek az első, szirmaikat bontogató virágok, a fák zöldbe öltöznek, még a madarak is dalra fakadnak.

A természet lassan ébredezik és minket is magával ragad ez a friss lendület!  Tovább olvasom

BEMUTATKOZIK AZ EXPRESSION 2016: TÖKÉLETES FAJTA-DŰLŐ HARMÓNIA TALÁLKOZÁSA, A BECSEK-DŰLŐ SZÁRAZ HÁRSLEVELŰJE!

A hárslevelű a furmint után Hegyalja második legfontosabb szőlőfajtája, amely a telepítések körülbelül 30%-át teszi ki.

A HOLDVÖLGY-nél ez az arány alacsonyabb, a hárslevelű a Birtok szőlőterületeinek 22%-át képviseli.

Gondos szőlészeti és precíz borászati munka mellett száraz formájában kristálytiszta, rendkívül kedves, könnyen érthető és behízelgő bort tud adni, innen származik fantázianeve, az Expression is.

Tovább olvasom

„Soha ne add fel!”

Interjú a minőségi borértékesítés legnyugatibb végvárának kapitányával, a magyar sommelier bajnok Lukács Szabolccsal

A 2007-es Országos Sommelier Bajnokság győztese, valamint a Concours Du Meilleur Sommelier Du Monde, a 2010-es chile-i Sommelier Világbajnokság negyeddöntőse. Egy igazi lokálpatrióta, Sopronban született, ma is ott él családjával, feleségével és két kisfiával. A vendéglátás világába már egész kicsi korában belecsöppent. A gyerekkori szüreteket követték a Borkollégium tanfolyamai, majd a különböző bajnokságok, versenyek. Családi vállalkozásuk, a TasteVino borbár széles italkínálatát, több mint 200 hazai és nemzetközi tétel színesíti. A borokhoz szenvedélyesen kötődő Szabolccsal, a Holdvölgy kereskedelmi igazgatója, Jójárt Gergő beszélgetett.Tovább olvasom